O.A.Ruuds opptegnelser

I historielagets arkiv på Opplandsarkivet avd. Maihaugen finnes to manuskripter skrevet av O. A. Ruud der han skriver om mangt og meget han husker, både av sagn og mer virkelige hendelser. Opplandsarkivet har skrevet av begge disse manuskriptene og gjort de tilgjengelige på internett. Etter avtale med Opplandsarkivet gjør vi dem nå også tilgjengelige her fra våre sider for alle interesserte.

Eksempel på en side fra O.A.Ruuds manuskript.Ole Andreassen Ruud var småbrukersønn fra Tamburstua i Roterudbygda i Fåberg. Han ble født der 20. august 1859 og vokste opp der sammen med sine foreldre og søsken. I ung alder gikk han underoffiserskolen i Fredrikshald (Halden) og var en periode assistent for lensmannen i Fåberg.

Han giftet seg med Mathea Nilsdtr. Galterudsveen i 1888, ei småbrukerdatter fra Søre Galterudsveen i Fåberg og de tok over dette bruket etter hennes foreldre. Ole Andreassen Ruud døde i sitt hjem i Galterudsveen 9. juli 1933.

På sine gamle dager (i 1930-årene) skrev O. A. Ruud ned løst og fast om ting han visste og husket fra eldre tid i to håndskrevne manuskripter. Han har brukt et temmelig ”fargerikt” språk som er en blanding av den gamle danskpregede skrivemåten, nynorsk og fåbergdialekt. De to manuskriptene presenteres i sin helhet i hans egen språkdrakt. Du kan lese disse ved å benytte lenkene nedenfor.

O. A. Ruuds opptegnelser - del 1.

O. A. Ruuds opptegnelser - del 2.

05.10.2022:
Kveldsseminar på biblioteket kl. 19: Skolerevolusjon i Fåberg: Fra omgangsskole til fastskole og fra fattigskole til folkeskole
v/Trond Feiring.

19.10.2022:
Kveldsseminar på biblioteket kl. 19: Nytt om Lillehammerkuppet og drapet på lillehamringen Kai Holst i 1945
v/Tore Pryser.

06.11.2022:
Lansering av årboka på Kirkesenteret kl. 17.

Historielaget står på

Det er fortsatt sommer og folk er ofte travle med sommeraktiviteter. Likevel er det mye som foregår i historielaget. Vi har nettopp fått Per Richard Bærøe til å lese inn sin fortelling om Polti-Larsen og Pipe-Larsen i studio, dette er to kjente og markante skikkelser i Lillehammers historie.

Les mer om Historielaget står på