O.A.Ruuds opptegnelser

I historielagets arkiv på Opplandsarkivet avd. Maihaugen finnes to manuskripter skrevet av O. A. Ruud der han skriver om mangt og meget han husker, både av sagn og mer virkelige hendelser. Opplandsarkivet har skrevet av begge disse manuskriptene og gjort de tilgjengelige på internett. Etter avtale med Opplandsarkivet gjør vi dem nå også tilgjengelige her fra våre sider for alle interesserte.

Eksempel på en side fra O.A.Ruuds manuskript.Ole Andreassen Ruud var småbrukersønn fra Tamburstua i Roterudbygda i Fåberg. Han ble født der 20. august 1859 og vokste opp der sammen med sine foreldre og søsken. I ung alder gikk han underoffiserskolen i Fredrikshald (Halden) og var en periode assistent for lensmannen i Fåberg.

Han giftet seg med Mathea Nilsdtr. Galterudsveen i 1888, ei småbrukerdatter fra Søre Galterudsveen i Fåberg og de tok over dette bruket etter hennes foreldre. Vi har dessverre ikke klart å bringe på det rene når O. A. Ruud døde.

På sine gamle dager (i 1930-årene) skrev O. A. Ruud ned løst og fast om ting han visste og husket fra eldre tid i to håndskrevne manuskripter. Han har brukt et temmelig ”fargerikt” språk som er en blanding av den gamle danskpregede skrivemåten, nynorsk og fåbergdialekt. De to manuskriptene presenteres i sin helhet i hans egen språkdrakt. Du kan lese disse ved å benytte lenkene nedenfor.

O. A. Ruuds opptegnelser - del 1.

O. A. Ruuds opptegnelser - del 2.

Bli med i historielaget!

Vi har nå bortimot 500 medlemmer – men vi har også plass til deg. Vi holder deg oppdatert på lokalhistorien ved å arrangere lokalhistoriske seminarer i løpet av vinteren og vi gir ut medlemsbladet Nytt om Gammelt. Vi arrangerer også medlemsturer til ulike steder i og utenfor kommunen. Med orienteringer om de stedene vi besøker.

Les mer om Bli med i historielaget!