O.A.Ruuds opptegnelser

I historielagets arkiv på Opplandsarkivet avd. Maihaugen finnes to manuskripter skrevet av O. A. Ruud der han skriver om mangt og meget han husker, både av sagn og mer virkelige hendelser. Opplandsarkivet har skrevet av begge disse manuskriptene og gjort de tilgjengelige på internett. Etter avtale med Opplandsarkivet gjør vi dem nå også tilgjengelige her fra våre sider for alle interesserte.

Eksempel på en side fra O.A.Ruuds manuskript.Ole Andreassen Ruud var småbrukersønn fra Tamburstua i Roterudbygda i Fåberg. Han ble født der 20. august 1859 og vokste opp der sammen med sine foreldre og søsken. I ung alder gikk han underoffiserskolen i Fredrikshald (Halden) og var en periode assistent for lensmannen i Fåberg.

Han giftet seg med Mathea Nilsdtr. Galterudsveen i 1888, ei småbrukerdatter fra Søre Galterudsveen i Fåberg og de tok over dette bruket etter hennes foreldre. Ole Andreassen Ruud døde i sitt hjem i Galterudsveen 9. juli 1933.

På sine gamle dager (i 1930-årene) skrev O. A. Ruud ned løst og fast om ting han visste og husket fra eldre tid i to håndskrevne manuskripter. Han har brukt et temmelig ”fargerikt” språk som er en blanding av den gamle danskpregede skrivemåten, nynorsk og fåbergdialekt. De to manuskriptene presenteres i sin helhet i hans egen språkdrakt. Du kan lese disse ved å benytte lenkene nedenfor.

O. A. Ruuds opptegnelser - del 1.

O. A. Ruuds opptegnelser - del 2.

23.11.2022:
Kveldsseminar på biblioteket kl. 19: Gutteliv på 60-tallet.
v/Brynjulf Handgaard.

26. og 27.11.2022:
Julemarked på Maihaugen, historielaget har egen stand for boksalg mv.

1.,2.,3.,8.,9. og 10.12.2022:
Boksalg til medlemmer på Biblioteket mellom kl. 13 og 15.

Årbok og kveldsseminarer

Årets vakreste eventyr er rett rundt hjørnet. Ny årbok blir lansert 6. november - og du kan glede deg til ei bok med utrolig variert og rikholdig innhold. Artikler om dreggefiske på Mjøsa, Brøggers guttekor og historier fra krigen. Og mye annet spennende. All honnør til bidragsytere og redaksjon for ei fin bok.

Les mer om Årbok og kveldsseminarer