O.A.Ruuds opptegnelser

I historielagets arkiv på Opplandsarkivet avd. Maihaugen finnes to manuskripter skrevet av O. A. Ruud der han skriver om mangt og meget han husker, både av sagn og mer virkelige hendelser. Opplandsarkivet har skrevet av begge disse manuskriptene og gjort de tilgjengelige på internett. Etter avtale med Opplandsarkivet gjør vi dem nå også tilgjengelige her fra våre sider for alle interesserte.

Eksempel på en side fra O.A.Ruuds manuskript.Ole Andreassen Ruud var småbrukersønn fra Tamburstua i Roterudbygda i Fåberg. Han ble født der 20. august 1859 og vokste opp der sammen med sine foreldre og søsken. I ung alder gikk han underoffiserskolen i Fredrikshald (Halden) og var en periode assistent for lensmannen i Fåberg.

Han giftet seg med Mathea Nilsdtr. Galterudsveen i 1888, ei småbrukerdatter fra Søre Galterudsveen i Fåberg og de tok over dette bruket etter hennes foreldre. Vi har dessverre ikke klart å bringe på det rene når O. A. Ruud døde.

På sine gamle dager (i 1930-årene) skrev O. A. Ruud ned løst og fast om ting han visste og husket fra eldre tid i to håndskrevne manuskripter. Han har brukt et temmelig ”fargerikt” språk som er en blanding av den gamle danskpregede skrivemåten, nynorsk og fåbergdialekt. De to manuskriptene presenteres i sin helhet i hans egen språkdrakt. Du kan lese disse ved å benytte lenkene nedenfor.

O. A. Ruuds opptegnelser - del 1.

O. A. Ruuds opptegnelser - del 2.

Bøker til jul

I høstmørket kan du kose deg med siste velskrevne årboka fra historielaget. Bok nummer 37 i rekken av interessante bøker om vår lokale historie ble lansert nå i november og har blitt godt mottatt. Folk koser seg med fortellingene om Bergs danseskole, sildefisketurer til Sunnmøre etter krigen, eller Dølajazz-historien.

Les mer om Bøker til jul