Bureising som utveg. Bureisingshistorien i Fåberg 1920 – 1950.

Bureising som utveg

Historien om bureisingen i Fåberg i perioden 1920 – 1950 er en viktig del av den lokale kultur- bosettings- og landbrukshistorien. I 2019 fattet styret i historielaget vedtak om at denne del av lokalhistorien måtte dokumenteres gjennom et bokverk. Det ble nedsatt en arbeidsgruppe som ble ledet av Ådne Norheim. Han ble også engasjert som redaktør for boka. De øvrige i arbeidsgruppa har vært Terje Holen, Kari Brennum, Mikael Finsveen og Grethe Borgen.

Boka er på 208 sider i et format litt større enn årbøkene, og består av 2 hoveddeler. En del omfatter temaartikler i tilknytning til bureisingshistorien. Her gis historiske oversikter, beskrivelse av bygningene, arbeidsredskaper mv. Vi får innblikk i livet på bureisingsbruket gjennom bureisersønnen, historien om Fåberg Jorddyrkningslag oppsummeres og sentrale personer i bureisingshistorien har fått sin plass. Den andre hoveddelen er viet de 39 bureisingsbrukene som ble etablert i Fåberg. Hvert bruk har fått sin plass med beskrivelser og bilder. Det framgår hvordan bureiserbruket ble etablert, og historien til bureiserfamilien omtales. Eiendomsstørrelser, husdyrholdet, nydyrkingen, husbyggingen og inntekter utenom bruket beskrives. Det framgår også hvordan bruket har utviklet seg etter at bureiseren falt fra, og hvordan bygninger og arealer benyttes i dag.

God jul og godt nyttår!

Historielaget ønsker alle sine medlemmer ei riktig god jul og et godt nytt år! Nå når snøen har lagt seg, er det hyggelig å kose seg innendørs med den nyeste årboka. Jeg har lest den allerede og den er kjempefin.

Les mer om God jul og godt nyttår!