Innholdsfortegnelse for årbok 1 - 1979

Side 9:

Fåberg Historielag 50 år.

Om bygdebok-arbeidet og planer fremover

Side 17:

Noen minner fra barndommen – 1905 og utover. (Kristian Dahl)

Fra Nedre Dal. Om ulikt onnarbeid, seterstell og lågåsildfiske. Slakting og annen juleforberedelse. Gravferdsskikker.

Side 25:

Hagebakken var fattigslig, men livets trygghet for oss. (Martinus Jakobsen)

Oppvekst i husmannsheimen Hagebakken under Søre Tråset på slutten av 1800-tallet. Om leik og arbeid, med dårlige minner fra skolegangen. Faren var garnbinder; skralt med mat, innbo og plass. Om konfirmasjon, jul, sykdom og fødsel, samt Amerika-feber.

Side 31:

De første proletarer - Barnearbeid i håndverk og industri på Lillehammer i forrige århundre. (Brynjulf Handgaard)

Unger fra Fattighamar som arbeider på Bomuldsspinderiet og Tobaksfabriken, samt nærmest tvangsarbeid som håndverkslærling.

Side 35:

Hard jobb for ungene – men mye moro også. (Lars Smedsrud)

Minner fra oppvekst på gard i Rudsbygd; litt leik og mye arbeid. Om omgangsskolen.

Side 39:

Ikke ensomt i «Amrika» i Saksumdalen. (Einar Laderud)

Om liv i ulike husmannsheimer i Saksumdalen.

Side 41:

Minner fra Ofsen i 1789.

Jakob Garnbinders (se s.25) beretning om bestefarens opplevelser. Hentet fra Søre Jørstads arkiv.

Side 43:

Land i Rudsbygd har fint «gårdsmuseum». (Ola Matti Mathisen)

Uvanlig mange håndverkere i Fåberg på 1800-tallet. Om vekkerur, hesteutstyr, sendingskorger og kverner hos Helene og Arve Bakke.

Side 49:

Tonetta. (Ola Matti Mathisen)

Minner om Tonetta Hågån, som bodde på Øvre Besserudhagen i Fåberg til sin død i 1915.

Side 53:

Urimelige føderådskontrakter på Høgsvea i Døsgrenda. (Erik Fryjordet)

Om Ola, som solgte garden i 30-årsalderen og krevde altfor stort føderåd.

Side 55:

«Kastruden» og «Kastrud-dynastiet». (Sverre Hov)

Tre generasjoner fra Store-Kastrud i Fåberg har markert seg som treskjærere og malere på 17- og 1800-tallet.

Side 61:

Navn forteller historie. (Tord Rindal, Olav Hovland og Hallfred Lien)

Minner fra Rinna: Smeden i Rindalseie, Mathusbakken og Kråkhaugen, Krikskampestøet, Timann og Knippen.

Side 69:

Tegn og merke på ting. (Tord Buggeland)

Om bumerker og magiske figurer på tregjenstander.

Side 71:

Gamle bumerker. (Egil Mølmen)

Bumerker for lagrettsmenn i Fåberg 1621.

Side 73:

Alvor og lek under trange kår. (Jan Vidar Lie Pedersen)

Martin Voldbakken (f.1899) forteller om oppvekst på plassen Oppjordet under S.Jørstad. Leik, skolegang og sykdom. Jørstadmoen – femarked og rekruttskole.

Side 83:

Stokkdansen i Rinnavassdraget. (Ola Matti Mathisen)

Johan Aamodt og Erik Fryjordet i Vingrom forteller om fløtingsarbeidet og utbedringene av Rinna.

Side 88:

Sveitserhus i Lillehammer. (Jakob E. Ågotnes)

34 bilder av store og små bygninger, med kommentarer.

Høsten nærmer seg

En varm og god sommer går mot hell. Og historielaget har fått være med på mye spennende i år. Vi deltok på seterstevne på Kaussetra på Nordseter og vi var med på åpninga av den nye Terrassen. Begge steder fikk vi solgt bøker og vervet nye medlemmer.

Les mer om Høsten nærmer seg